Riverdale groeide uit tot succesvol woonmerk, maar is nu failliet (2024)

Ga naar de inhoud

Ondanks een nieuwe investeerder ging woonmerk Riverdale op de fles. Beeld © Riverdale

Met de hulp van een nieuwe investeerder presenteerde het ooit succesvolle woonmerk Riverdale in november nog ambitieuze plannen. Maar gisteren ging het Zuid-Hollandse familiebedrijf opeens op de fles.

Uit het Insolventieregister blijkt dat twee bedrijven achter Riverdale donderdag uitstel van betaling kregen, omdat zij niet meer konden voldoen aan hun financiële verplichtingen. Gisteren gingen de bedrijven failliet. Curator Bruno Tideman moet het faillissem*nt afwikkelen.

Bekend woonmerk

Riverdale werd begin jaren negentig in Nootdorp opgericht als Tenbos, een groothandel in interieuraccessoires. In 2006 namen oprichtersdochter Sophie de Kleijn - ten Bos en haar man Patrick het bedrijf over, en introduceerden het woonmerk Riverdale.

Onder hun leiding groeide Riverdale uit tot een bekend woonmerk, dat ook meubels verkocht en eigen producten voor in de keuken, badkamer en tuin ontwikkelde. Die werden via een eigen webwinkel en winkels van derden aan de man gebracht.

Naar eigen zeggen is de collectie van het bedrijf verkrijgbaar via 1000 verkooppunten in Nederland en de rest van Europa. In 2014 liet het bedrijf een kolossaal nieuw hoofdkantoor en distributiecentrum bouwen, naar een ontwerp van architect Piet Boon.

Riverdale bouwde in 2014 een kolossaal hoofdkantoor. © Riverdale

Investeerder

Eind vorig jaar maakte de Haarlemse investeerderNederlands Merkgoed (NMG) bekend dat het een 'significant belang' in het bedrijf had genomen.

NMG is een participatiemaatschappij die investeert in bekende Nederlandse merken als limonademaker Ranja, kauwgomproducent BenBits, watersportmerk Mistral en outdoorbedrijf Nomad.

Terug naar de top

Bij de bekendmaking van de nieuwe grootaandeelhouder erkende directeur Marcel Bregman dat Riverdale een moeilijke periode achter de rug had. "De afgelopen twee jaar zijn mede door corona best zwaar geweest voor ons bedrijf", zei hij destijds. "We hadden daarbij te veel hooi op onze vork genomen waardoor we focus verloren, met omzetdaling tot gevolg."

Dankzij de betrokkenheid en investering van de 'sterke strategische partner' NMG zou Riverdale weer terug in de top van de woonbranche moeten komen. In februari voorspelde de directie in een interview nog dat 2022 een succesvol jaar voor Riverdale zou zijn."

Uitstel van betaling

Uit het Centraal Insolventieregister blijkt nu dat de twee bedrijven achter Riverdale, TenBos BV en TenBos Invest, donderdag uitstel van betaling hebben gekregen. Gisteren is het faillissem*nt uitgesproken. De webwinkel was vanochtend nog wel in de lucht.

Lees ook: Hoe hip warenhuis Hutspot na doorstart alsnog op de klippen liep

Uit de meest recente stukken die TenBos/Riverdale deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de situatie bij het bedrijf nog wat ernstiger was dan directeur Bregman eind vorig jaar suggereerde.

Vier verliesjaren

Volgens de jaarrekening over 2020 boekte TenBos BV al vier jaar achtereen een negatief bedrijfsresultaat, en had al twee jaar een negatief eigen vermogen. Eind 2019 was dat 1,1 miljoen negatief, een jaar later al 3,9 miljoen negatief.

Na het vertrek van huisbank ING moest TenBos/Riverdale begin 2021 op zoek naar een nieuwe kredietverschaffer. Rond diezelfde tijd stapte Nederlands MerkGoed in het bedrijf.

Opmerkelijk is dat het investeringsbedrijf de participatie in Riverdaleniet (meer)op de eigen website heeft staan.NMG-partner Kasper Schouten reageerde vandaag niet op een verzoek om een toelichting.

Webwinkel blijft open

Volgens het bedrijf bekijkt de curator nu de mogelijkheden voor een doorstart, waarvoor een behoorlijke interesse zou zijn. Riverdale gaat vooralsnog door met leveringen aan consumenten en winkels, en ook haar webwinkel blijft voorlopig nog open.

Curator optimistisch over doorstart

Curator Bruno Tideman zegt optimistisch te zijn over de kansen voor een doorstart van Riverdale. "Er zijn een aantal geïnteresseerde partijen die dat graag willen doen." Over hun identiteit of de precieze kans op een doorstart kan hij nog niets zeggen. "Partijen hebben recht op hun privacy."

De curator wijt het faillissem*nt aan een aantal problemen in het verleden, gecombineerd met huidige tegenvallers. "Het ging al wat langer niet goed met het bedrijf, maar in 2021 is er een herstructurering doorgevoerd. Nu is toch gebleken dat de activiteiten in de huidige vorm niet meer doorgezet kunnen worden."

Volgens Tideman speelde daar de coronacrisis een rol in. "Die heeft niet geholpen, maar ook recente problemen als de prijsstijgingen, de logistieke problemen in China en de hogere transportkosten hebben de weg naar boven bemoeilijkt."

Voordat hij zich verder verdiept in de oorzaken van het faillissem*nt zegt de curator zich eerst te richten op een mogelijke doorstart. "De focus ligt nu bij een eventuele continuering van de activiteiten en het behoud van werkgelegenheid."

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Koersval gaat door Hoe succesnummer Just Eat Takeaway keihard onderuit ging
Ondanks tegenwerking en intimidatie Heftruckchauffeur pakt ruim 40 miljoen na slepende familieruzie
Met fabriek in Kerkrade Wereldberoemd Lycra afgepakt van Chinezen
Internetbubbel overleefd Hoe Drogisterij.net, de oudste online drogist, op de klippen liep
Miljardenschuld Hoe de iconische make-upmaker Revlon (toch) onderuit ging
Hogere prijs consumenten Moeder Milka en Côte d'Or krijgt boete van 337 miljoen
Riverdale groeide uit tot succesvol woonmerk, maar is nu failliet (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6005

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.